Mit kell venned?
- 5-6 szelet vastag karaj vagy 2-3 szép pulykaszárny
- 2 répa, 2 petrezselyem
- 1 zeller (ez nem elhagyható!)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 kispoharas tejföl
- egész bors, babérlevél, pirospaprika, mustár
- 2 zsemle
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 6-7 ek liszt
- A húst feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Mellédobjuk a megtisztított zöldségeket, a borsot, babérlevelet, meghintjük 1 ek paprikával.
- A húst fedő alatt puhára főzzük, majd ha kész kivesszük, kiszedjük még a babérleveleket is.
- A közben puhára főtt zöldségeket leturmixoljuk, majd belekeverjük a tejfölt és 1 ek mustárt is.
- Visszatesszük a húst, és még pár percig főzzük, amíg újra fel nem fő. Ezzel kész is volnánk.
- A zsemléket kockákra vágjuk, és forró serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. Szép barna legyen, ne égjen meg.
- A tojásból, tejből, olajból és lisztből masszát készítünk. Megsózzuk.
- Ebbe a masszába beleforgatjuk a zsemlekockákat, és belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is.
- Lobogó, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, mégpedig úgy, hogy kimerünk egy evőkanál masszát, és beleejtjük a vízbe. Érdemes próbát végezni. Ha beleteszünk egy gombócot és szétesik, ne ijedjünk meg. Tegyünk a masszába még 2 ek lisztet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése