2011. augusztus 19., péntek

Vadas zsemlegombóccal


Mit kell venned?
  1. 5-6 szelet vastag karaj vagy 2-3 szép pulykaszárny
  2. 2 répa, 2 petrezselyem
  3. 1 zeller (ez nem elhagyható!)
  4. 2-3 gerezd fokhagyma
  5. 1 fej hagyma
  6. 1 kispoharas tejföl
  7. egész bors, babérlevél, pirospaprika, mustár
 A gombóchoz:
  1. 2 zsemle
  2. 1 tojás
  3. 1 csokor petrezselyem
  4. 2 dl tej
  5. 0,5 dl olaj
  6. 6-7 ek liszt
Akkor nézzük a húst. Pofonegyszerű:
  1. A húst feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Mellédobjuk a megtisztított zöldségeket, a borsot, babérlevelet, meghintjük 1 ek paprikával. 
  2. A húst fedő alatt puhára főzzük, majd ha kész kivesszük, kiszedjük még a babérleveleket is. 
  3. A közben puhára főtt zöldségeket leturmixoljuk, majd belekeverjük a tejfölt és 1 ek mustárt is.
  4. Visszatesszük a húst, és még pár percig főzzük, amíg újra fel nem fő. Ezzel kész is volnánk.
A gombóc....
  1. A zsemléket kockákra vágjuk, és forró serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. Szép barna legyen, ne égjen meg.
  2. A tojásból, tejből, olajból és lisztből masszát készítünk. Megsózzuk.
  3. Ebbe a masszába beleforgatjuk a zsemlekockákat, és belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is.
  4. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, mégpedig úgy, hogy kimerünk egy evőkanál masszát, és beleejtjük a vízbe. Érdemes próbát végezni. Ha beleteszünk egy gombócot és szétesik, ne ijedjünk meg. Tegyünk a masszába még 2 ek lisztet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése