2011. augusztus 19., péntek

Bátraknak: csülkös bableves


Mit kell venned?
  1. 1 szép füstölt csülök
  2. 3 szál répa, 2 szál petrezselyem
  3. 1 cs tarkabab
  4. 1 fej hagyma
  5. liszt, olaj, pirospaprika a rántáshoz
Hogyan fogj hozzá?
  1. A babot előző este, de legkésőbb főzés előtt pár órával tedd hideg vízbe. Ha beáztatjuk, hamarabb fog megfőni.
  2. Egy nagy lábasban, bő vízben tedd fel főni a csülköt, egészben! Legalább másfél, két óra mire puhára fő, közepes tűznél. Ne tegyél a vízbe semmit.
  3. Amikor már puha a hús, de még nincs kész ( még nem kezd el lefőni a csontról), öntsd a vízbe a babot is.
  4. Ha a hús kész, vedd ki és hagyd kihűlni. Tedd a bab mellé a főzőlébe a feldarabolt répát, petrezselymet. Ne sózd, mert a csülöktől sós a főzőlé!
  5. Eközben elkészítjük a rántást.
Mi az a rántás?
  1. Egy kisebb, vastag falú edényben hevíts fel 3-4 ek étolajat. Amikor forró, tégy bele 3 ek lisztet, és folyamatosan kevergesd, amíg zsemle színű nem lesz.
  2. Ezután dobd bele a közben apróra vágott vöröshagymát, és kevergesd tovább. Ne aggódj, nem ég le, csak ne a legmagasabb hőfokon vagy lángon csináld.
  3. Pár perc keverés után tegyél bele egy evőkanál pirospaprikát, gyorsan keverd össze és rögtön öntsd fel 2 dl hideg vízzel.
  4. Akkor lesz jó a rántás, ha sistereg, miközben öntöd bele a vizet. Keverd el simára, majd öntsd a leveshez.
  5. Tedd vissza a levesbe a közben kockára vágott csülköt és készen is vagy!





    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése