2011. december 2., péntek

Péklángos (töki pompos)

Mit kell venned?
  1. 50 dkg liszt
  2. 2,5 dkg élesztő
  3. 3 közepes krumpli
  4. 1 pohár tejföl
  5. 2 gerezd fokhagyma
  6. 2 fej lilahagyma
  7. ízlés szerint (nálam): bacon, füstölt-főtt tarja
  8. 5 tojás
  9. sajt
Hogyan csináld?
  1. A krumplit hámozd meg, és vágd kockákra. Tedd fel főni.
  2. Ha megfőtt, törd össze és morzsold el benne a lisztet. Sózd meg (kb. 2 ek).
  3. 2,5 dl langyos vízbe olvassz fel egy tk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd meleg helyen 15 percig, addig szépen felfut.
  4. Öntsd az élesztős vizet a lisztes-krumplihoz. Gyúrd ki lágy, de nem ragadós tésztává.
  5. Takard le, és tedd meleg helyre.
Ha megkelt a tészta, vagyis kb. duplájára nőtt meg...
  1. Lisztezett deszkán nyújtsd ki tepsiméretűre. A tepsibe, mielőtt beleteszed a tésztát, tegyél sütőpapírt.
  2. A tésztát kend meg olajjal, szurkáld meg villával, majd tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, 5 percig.
  3. Vedd ki, és kend meg tejföllel, amibe előzetesen belereszelted a 2 gerezd fokhagymát.
  4. Tedd rá a bacont, tarját, de tehetsz rá sonkát, szalámit is, mindez ízlés kérdése.
  5. Tedd rá a karikákra vágott lilahagymát, majd óvatosan üss rá 5 tojást, egymástól kissé távolabb.
  6. Tedd vissza a sütőbe, és süsd, amíg teljesen ki nem fehéredik a tojásfehérje.
  7. Ekkor vedd ki, tegyél rá sajtot, és tedd vissza, amíg rá nem pirul a sajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése