Péklángos (töki pompos)
Mit kell venned?
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 közepes krumpli
- 1 pohár tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- ízlés szerint (nálam): bacon, füstölt-főtt tarja
- 5 tojás
- sajt
Hogyan csináld?
- A krumplit hámozd meg, és vágd kockákra. Tedd fel főni.
- Ha megfőtt, törd össze és morzsold el benne a lisztet. Sózd meg (kb. 2 ek).
- 2,5 dl langyos vízbe olvassz fel egy tk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd meleg helyen 15 percig, addig szépen felfut.
- Öntsd az élesztős vizet a lisztes-krumplihoz. Gyúrd ki lágy, de nem ragadós tésztává.
- Takard le, és tedd meleg helyre.
Ha megkelt a tészta, vagyis kb. duplájára nőtt meg...
- Lisztezett deszkán nyújtsd ki tepsiméretűre. A tepsibe, mielőtt beleteszed a tésztát, tegyél sütőpapírt.
- A tésztát kend meg olajjal, szurkáld meg villával, majd tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, 5 percig.
- Vedd ki, és kend meg tejföllel, amibe előzetesen belereszelted a 2 gerezd fokhagymát.
- Tedd rá a bacont, tarját, de tehetsz rá sonkát, szalámit is, mindez ízlés kérdése.
- Tedd rá a karikákra vágott lilahagymát, majd óvatosan üss rá 5 tojást, egymástól kissé távolabb.
- Tedd vissza a sütőbe, és süsd, amíg teljesen ki nem fehéredik a tojásfehérje.
- Ekkor vedd ki, tegyél rá sajtot, és tedd vissza, amíg rá nem pirul a sajt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése