2011. december 17., szombat

Csikós tokány

Mit kell venned?
  1. 70 dkg sertéscomb/lapocka
  2. 10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
  3. 1 fej vöröshagyma
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. 1 pohár tejföl (2 dl)
  6. 2 ek liszt
  7. pirospaprika, babérlevél
 Hogyan csináld?
  1. A szalonna bőrét vágd le, majd a kockázd fel a szalonnát, és kevés zsiradékon egy magasfalú serpenyőben süsd meg.
  2. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, süsd még együtt is pár percig.
  3. Add a szalonnás hagymához a csíkokra vágott, megmosott húst. Fehéredésig süsd együtt őket. (kb. 5 perc)
  4. Húzd félre, szórd meg pirospaprikával, és adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje.
  5. Dobd bele a babérlevelet (2-3 elég), majd fedő alatt párold a húst.
  6. Ha nagyon hamar elfő a szaftja, pótold kicsi vízzel. Közepes lángos párold.
  7. A tejfölt és a lisztet  kavard ki csomómentesre. A hús forró szaftjából meríts ki egy keveset, és add a tejfölös liszthez, majd gyorsan kavard ki. (Hőkiegyenlítés)
  8. Ezt lassan kavard hozzá a húshoz, ha az már megpuhult!
  9. Forrald fel újra, majd húzd félre.
  10. Nokedlivel, tésztával tálald.
A csikós tokány valójában csíkos tokány. Sajnos, már nagyon régóta így él a köztudatban és a szakirodalom, szakemberek is rosszul használják. Semmi köze a csikósokhoz, nevét a húsról kapta, amit csíkokra kell vágni. De mivel mindenki így keres rá, és a Google is így ismeri, így írom én is. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése