Házi almáslepény
Mit kell venned?
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 kisdoboz tejföl
- 1 tasak sütőpor
- 15 dkg cukor
- 1,5 kg alma
- 2 ek őrölt fahéj
- 2 ek zsemlemorzsa
Hogyan csináld?
- 20 dkg puha margarint keverj ki 10 dkg cukorral, és egy tojássárgájával. (A fehérjét tedd félre!)
- A lisztbe keverd bele a sütőport, majd az egészet add a margarinos keverékhez.
- Tedd bele a tejfölt, és gyúrd ki alaposan. Ha kicsit ragacsos, ne aggódj, tegyél még bele egy kis lisztet, és gyúrd tovább.
- Ne ijedj meg, ha eleinte morzsálódik a tészta, ha alaposan kigyúrod, szépen összeáll.
- A tésztát csomagold be fóliába, vagy alufóliába, és tedd fél órára a hűtőbe! Ez nagyon fontos, nem elhagyható pont.
- Amíg a tészta a hűtőben van, az almákat hámozd meg, és reszeld le NAGYLYUKÚ reszelőn.
- Add hozzá a maradék cukrot (5dkg), és a fahéjat. Tedd félre.
- A tésztát vágd ketté, és egyesével nyújtsd ki őket lisztezett deszkán, a tepsid méretére.
- Mindig legyen lisztes a deszka, nehogy leragadjon.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele az egyik kinyújtott tésztát, szórd meg 2 ek zsemlemorzsával, majd nyomkodd bele az almát. (Az almát előtte jól nyomkodd ki, mert sok levet enged!)
- Fedd be a másik tésztával. Az előzetesen megmaradt tojásfehérjét keverj ki egy egész tojással, és ezzel kend meg a tészta tetejét.
- Szurkáld meg villával, majd tedd 200 fokos sütőbe, kb. 40 percre. Ha szépen megbarnult kész. Hűlve tudod szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése