2011. december 3., szombat

Házi almáslepény

Mit kell venned?
  1. 50 dkg liszt
  2. 20 dkg margarin
  3. 2 tojás
  4. 1 kisdoboz tejföl
  5. 1 tasak sütőpor
  6. 15 dkg cukor
  7. 1,5 kg alma
  8. 2 ek őrölt fahéj
  9. 2 ek zsemlemorzsa
Hogyan csináld?
  1. 20 dkg puha margarint keverj ki 10 dkg cukorral, és egy tojássárgájával. (A fehérjét tedd félre!)
  2. A lisztbe keverd bele a sütőport, majd az egészet add a margarinos keverékhez.
  3. Tedd bele a tejfölt, és gyúrd ki alaposan. Ha kicsit ragacsos, ne aggódj, tegyél még bele egy kis lisztet, és gyúrd tovább.
  4. Ne ijedj meg, ha eleinte morzsálódik a tészta, ha alaposan kigyúrod, szépen összeáll.
  5. A tésztát csomagold be fóliába, vagy alufóliába, és tedd fél órára a hűtőbe! Ez nagyon fontos, nem elhagyható pont.
  6. Amíg a tészta a hűtőben van, az almákat hámozd meg, és reszeld le NAGYLYUKÚ reszelőn.
  7. Add hozzá a maradék cukrot (5dkg), és a fahéjat. Tedd félre.
  8. A tésztát vágd ketté, és egyesével nyújtsd ki őket lisztezett deszkán, a tepsid méretére.
  9. Mindig legyen lisztes a deszka, nehogy leragadjon.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele az egyik kinyújtott tésztát, szórd meg 2 ek zsemlemorzsával, majd nyomkodd bele az almát. (Az almát  előtte jól nyomkodd ki, mert sok levet enged!)
  11. Fedd be a másik tésztával. Az előzetesen megmaradt tojásfehérjét keverj ki egy egész tojással, és ezzel kend meg a tészta tetejét.
  12. Szurkáld meg villával, majd tedd 200 fokos sütőbe, kb. 40 percre. Ha szépen megbarnult kész. Hűlve tudod szeletelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése