2011. november 26., szombat

Kakaós hajtott


Mit kell venned?
  1. 0,25 l tej
  2. fél élesztő
  3. 2 fakanál zsír
  4. 2 evőkanál cukor
  5. 2 tojás
  6. liszt (kb. 60 dkg)
  7. 20 dkg cukrozott kakaópor
Hogyan csináld?
  1. A tejet öntsd egy edénybe, és tedd fel a gázra melegedni. Csak langyos legyen, amikor félrehúzod. A felét öntsd ki egy másik tálba, tegyél bele picit cukrot, és morzsold bele a fél élesztőt. Hagyd felfutni, kb 15 perc.
  2. A maradék tejben (ne tedd vissza melegedni!) olvaszd fel a zsírt, tedd bele a cukrot, és egy tk sót is. Jól kavard el.
  3. Egy edényben, amiben majd gyúrod a tésztát, verd fel a tojásokat, öntsd bele a zsíros tejet, majd az élesztős tejet is. Jól kavard ki.
  4. Lassan öntsd bele a lisztet, két-három adagban. Jól gyúrd ki, lágy, de nem ragadós tésztává.
  5. Takard le, és tedd meleg helyre kb. 1 órára.
  6. Ha nagyjából a duplájára kelt meg, vedd kettő a tésztát.
  7. A gyúródeszkát lisztezd.
  8. Egyenként nyújtsd ki őket, egy kisebb tepsi méretére, majd ha kinyújtottad, szórd meg teljesen kakaóporral. Érdemes instant kakaóport használni, mert az cukros, és édes lesz a sütemény is. (A kristálycukorral dúsított kakaópor is megteszi, de nekem az kissé kesernyés)
  9. Ha egyenletesen megszórtad kakaóval, tekerd fel őket, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe őket.
  10. A tetejüket kend meg egy felvert tojással, és szúrd meg néhány helyen villával, hogy sülés közben ne repedjenek szét.
  11. Tedd 170 fokos sütőbe, és kb 40 percig süsd. A sülés felénél, amikor már egész szép színt kapott a tészta, locsolgasd meg a tészták tetejét hideg vízzel! Így jobban puhul.
  12. Ha kihűlt, könnyű szeletelni, tartalmasabb leves után ideális.
Tipp:

A kelt tészta sokak mumusa. Ahhoz, hogy szép nagyra nőjön a tésztád kelés közben, figyelj arra, hogy gyúrás közben meleg legyen a liszt. Tedd tehát a lisztet előtte fűtőtestre, például.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése