2012. június 18., hétfő

Csőben sült karfiol (gratinírozott)




Mi kell hozzá?
  1. 50 dkg karfiol (tisztán mérve)
  2. 1 dl tej
  3. 1 dl tejföl
  4. 3 ek vaj
  5. 2 ek liszt
  6. 1 db tojássárgája
  7. 10 dkg reszelt sajt
  8. só, bors
Hogyan csináljuk?
  1. A karfiolt rózsáira szedjük, majd hideg vízbe tesszük egy kis időre, így a felesleges lakókat el tudjuk távolítani:)
  2.  Aztán feltesszük főzni, sós vízbe. Ne főzzük szét! Puha legyen, de ne essenek szét a rózsák darabkákra.
  3. Ha kész, leszűrjük, félretesszük.
  4. A vajat felhevítjük egy edényben, és elkeverjük benne a lisztet. Gyorsan dolgozunk.
  5. Aztán felöntjük az egészet 1 dl hideg tejjel, és  simára keverjük. 
  6. Félrehúzzuk, majd belekeverjük a tejfölt és a tojássárgáját. Csipet sóval és borssal ízesítjük.
  7. A karfiolt egy tűzálló, kivajazott tálba öntjük, ráöntjük a mártást, a tetejére reszelt sajtot szórunk.
  8. Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sül. Szép barna legyen a sajt. 
Frissensültek mellé tökéletes köret:) Én halfilét sütöttem párizsi bundában, vagyis csak lisztben, majd tojásban forgattam meg. Oly módon, hogy a tojásfehérjét habbá vertem, majd belekevertem a sárgáját. Így laza és vastag lesz a bunda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése